Julen är runt knuten och med det blir vi allt generösare. Ibland så generösa att vi får sota för det månader i efterhand då man tvingas leva på vatten och nudlar. För viss är det härligt att shoppa, och speciellt till nära och kära. Att få ge bort en gåva man vet kommer bli uppskattad är om man tänker efter kanske lite av en självisk handling. Eller, en osjälvisk-självisk handling, då lyckan sprids i sin egna kropp och man blir glad när man ser dem man tycker om blir glad av det man köpt. Att få lån snabbt till att utöka budgeten är ett sätt att sprida mer lycka. Dock handlar det inte om att köpa de dyraste presenterna – eller flest. Kvalitet före kvantitet. Enlig en undersökning på DN, gjord av Ipsos, visar att vi detta år skär ner på klapparna och att 10% inte kommer köpa några julklappar alls:
”Genomsnittshushållet svarar i studien att man tänker lägga mellan 1 000 och 3 000 kronor på julklappar. Inte särskilt förvånande finns det också ett samband mellan inkomst och hur mycket pengar man planerar att handla julklappar för. Låginkomsttagare (upp till 200 000 kronor per år i inkomst) uppger i högre grad än övriga att man kommer att handla för högst 3 000 kronor, medan personer med inkomster över 300 000 kr per år är överrepresenterade i gruppen som tänker köpa julklappar för mer än 5 000 kronor.”
Spara eller slösa, låna pengar eller leva snålt. Oavsett hur mycket pengar du gör av med under julen får du inte glömma bort att högtiden handlar om gemenskap och att vara nära varandra. Att hamna i en skuldfälla på grund av för häftig julshopping är det ingen som mår bra av; varken du eller de som får presenterna.
Att låna till julklappar
Att ta en snabbt och inte så stort lån kan vara nödvändigt för många. Viktigt är att kunna betala tillbaka lånet snabbt och enkelt när julens spenderarbyxor blivit upphängda på hyllan. Konsekvensen av att inte lyckas bli av med lånet är hör ränta. Men då du vet att pengar trillar in i januari är det enda som kan ta stryk fredagsmyset där champagnen blir utbytt till vitt vin.