Det här med att veta vad man ska ge till någon i present kan vara ett riktigt gissel. Speciellt som vissa tillställningar är lite luddiga på om man ens ska ta med sig en present eller inte, såsom på begravning exempelvis vilket vi tidigare problematiserat här – men som tur är finns vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing att svar på alla frågor som tänkas kan om detta!
I tidningen Helsingborgs Dagblad finns en artikel som tar upp just det här med presenter och vad som är okej och inte okej, och artikeln bygger självfallet på etikettråd från allas vår etikettdrottning Magdalena Ribbing. Bland annat skriver man följande:
”– Ordet present har med närvaro att göra. Grundidén är att det ska vara en överraskning som överlämnas direkt till en person. Det är alltså inte en beställning från mottagaren av givaren”
Med andra ord är en present något som man som födelsedagsbarn, studentfirare eller brudpar exempelvis inte kan lämna beställning på, utan det är gästen som bestämmer vad som ska eller inte ska ges – om man ska följa etikettreglerna alltså. Dock finns en hel del undantag att lägga på minnet. Till exempel menar Ribbing att presenten faktiskt ska göra mottagaren, och inte gåvogivare, glad så det gäller att ge bort något som man tror att mottagaren tycker om. Något som Ribbing exemplifierar med att säga: ” Vill man ge en kristallvas till någon som önskar sig pengar till en traktor, då är man så självupptagen att man lika gärna kan strunta i present.” och det stämmer nog bra det. Så hur ska man då göra som mottagare av en present som man inte vill ha? Det svarar Ribbing också på som tur är – och visst är det okej att inte tycka om en present och det är även okej att ge den vidare, men det gäller att göra detta snyggt.
Så gör du enligt Ribbing med en present du inte vill ha:
- Tacka – som mottagare tackar man alltid för det man får, även om man får en present man inte alls vill ha.
- Aldrig be om kvitto på gåvan – en gåva ges med hjärtat och inte med plånboken, därför är det aldrig okej att be om kvitto även om syftet är att byta ut presenten som man inte vill ha. Många gånger kan presenten dessutom vare ett resultat av så kallad re-gifting, när man ger bort något man själv fått till nästa person, och då finns vanligtvis inget giltigt kvitto eller om presenten är köpt på rea och därav inte kan bytas av den anledningen.
- Re-gifting – ge vidare en present man själv fått men inte använder är enligt Ribbing helt okej att göra, förutsatt att man ger presenten vidare i en krets där detta inte framkommer till personen som ursprungligen gav bort presenten.
- Presenter från barn får aldrig bytas – den enda gången då det verkligen är tabu att lämna tillbaka, byta eller re-gifta en present är när presenten kommer från ett barn, och den regeln går ej att ändra på.